Forbrukslån fra A til Å

Er man usikker på noe angående forbrukslån, burde man være forsiktig. I denne teksten vil vi enkelt gå gjennom forbrukslån trinn for trinn slik at man kan være sikker på avgjørelsene angående lån. Noe man ikke har lyst til å gjøre er å inngå økonomiske forpliktelser man ikke er i stand til å holde, eller ikke har fullstendig oversikt over. For mer informasjon om forbrukslån, ta en titt på finansportalen.no

Her vil vi forklare alt fra hva et forbrukslån er, hvem som kan inngå et forbrukslån, hva det kan brukes til, renter og spesifikt og hva man kan gjøre dersom man ikke lenger har muligheten til å gjennomføre nedbetalingene. Man kan se gjennom vår artikkel under for å forstå hva et forbrukslån er generelt, eller søke seg fram til områder ved et lån man er usikker på.

Hva er et forbrukslån?

Vi tror forbrukslån ofte har fått et dårlig rykte på seg, helt uten grunn. Definisjonen av et forbrukslån er nemlig helt enkelt at det er et lån som ikke krever økonomisk sikkerhet fra låntaker. Med for eksempel et boliglån har långiver boligen som en form for sikkerhet dersom låntaker ikke skulle klare å nedbetale gjelden sin, da de heller kan overta eierskap i denne eiendelen.

Med et forbrukslån blir denne sikkerheten til långiver fjernet fra ligningen, da de ikke har pant i eiendeler som bil, hus, båt eller hytte. Dette betyr istedenfor høyere renter på forbrukslån enn andre typer lån. På denne måten får banken eller långiver tilbakebetalt risikoen med å gi ut lån uten noen form for sikkerhet. Det betyr også at man som låntaker må holde mer styr på høyere renter og nedbetalinger.

Hvem kan inngå et forbrukslån?

Som fortalt har ikke forbrukslån de samme kravene som andre typer lån. I motsetning til boliglån trenger man ingen egenkapital, og i motsetning til andre lån trenger man ikke å stille noen eiendeler som sikkerhet. Men det betyr ikke at forbrukslån er helt uten krav for hvem som kan søke om lån. For det første kan ikke mindreårige ta opp lån hos norske banker, mens aldersgrensen ofte er høyere enn 18.

Siden banken også tar en viss risiko ved å gi ut forbrukslån er det også sjeldent de gir ut lån til mennesker med aktive inkassovarsler, siden dette ofte er mennesker som ikke har klart å nedbetale tidligere forbrukslån. Videre er det ofte krav om en minsteinntekt, som kan variere fra bank til bank. Banken man ønsker å ta opp et forbrukslån hos vil alltid ha en liste over krav tilgjengelig.

Hva kan et forbrukslån brukes til?

Siden det ikke settes like mange krav til et forbrukslån som andre typer lån settes det heller ingen krav om hva pengene skal brukes til. Derfor varierer låntakers behov og formålet med lånet stort innad i landet vårt ifølge VG. Forbrukslån lånt av nordmenn blir gjerne tatt til personlige formål som oppussing av hjem, nytt interiør, bilkjøp, reiser, forbruksvarer, uforutsette utgifter og nedbetaling av allerede eksisterende gjeld.

Enkelte poster på denne listen er nødvendigheter for å komme seg gjennom hverdagen. Hvis vaskemaskinen plutselig skulle stryke med kan et forbrukslån komme godt med, og være overkommelig å nedbetale etter et par lønninger. Men for andre formål, som reiser og forbruksvarer, skaper forbrukslån ofte en unødvendig utgift i den månedlige økonomien som ikke hadde trengt å være der. Og her er det mange som har gått i luksusfellen!

Nedbetaling og renter

Forbrukslån er et naturlig tilbud hos alle norske banker, hvor nedbetalingstid og renter varierer fra aktør til aktør. Dersom man leter etter det beste forbrukslånet tilgjengelig finnes det mange ulike sider å sammenligne de ulike aktørene på. Her vil maksimalt lånebeløp, lengste nedbetalingstid og minste krav til kunde bli satt opp mot hverandre, og markedet vil bli gjennomsøkt for å gi det beste lånet.

Vi burde derimot ikke bli overrasket når vi ser rentene på de ulike forbrukslånene, for nå vil renten på studielån plutselig virke veldig snilt! Disse rentene har gjerne over 10 % nominell rente, og den effektive renten vil være høyere. Lånekalkulatorer som DnB sin, kan brukes for å kalkulere seg fram til et forbrukslån med en rente og nedbetalingstid som realistisk passer inn i det månedlige budsjettet!

Hva hvis ting går galt?

  • 19 % bruker forbrukslån til å nedbetale annen gjeld
  • Bruk forbrukslån kun til nødvendige utgifter
  • Skaff hjelp dersom man ikke takler nedbetalingene

Vi håper at våre artikler hjelper til i jakten etter et forbrukslån. Selv om forbrukslån ofte svartmales mener vi at slike lån kan være nyttige i økonomiske kniper, så lenge de velges og has på en ansvarlig måte. Dersom man skulle havne i knipa med sitt forbrukslån, er det ingen skam å be om hjelp. Mange har havnet i en lignende knipe, og mange har kommet seg ut av den.